Novosti
bsarendeitrutr

Sajam namještaja u Kelnu, jedan od najznačajnijih i najvećih sajmova te vrste u svijetu, okupio je 1200 izlagača iz 50 zemalja. Među njima je i do sada najveći broj bh. izlagača koji su ponovo dobili nagrade za dizajn.

Proizvođači namještaja iz BiH su odavno uvjereni da je sajam namještaja i enterijera(imm Cologne) možda najbolja prilika za sve one koji imaju izvozne ambicije i hrabrost da se dokažu na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu. To je možda i razlog što se ove godine na prestižnom sajmu predstavio do sada najveći broj izlagača iz BiH. Svoje proizvode predstavlja 15 izlagača. Od tog broja je osam izlagača okupljeno na zajedničkom štandu BiH koji je i ove godine, kao i u proteklih šest, osigurala Vanjskotrgovinska komora BiH.

Lejla Međedović: U BiH, kada je riječ o proizvodnji namještaja, sve je više firmi koje posluju, a ne preživljavaju

Lejla Međedović: " U BiH, kada je riječ o proizvodnji namještaja, sve je više firmi koje posluju, a ne preživljavaju"

Ovo znači rast pozitivnog trenda. Prema informacijama organizatora, BiH se profilira u regionalnog lidera u proizvodnji namještaja”, kaže Lejla Međedović,savjetnica za izvoz u vanjsko-trgovinskoj komori BiH i Agencije za promociju izvoza BiH. U proteklih šest godina je Vanjskotrgovinska komora BiH podržala 46 firmi na grupnim štandovima, a svoje proizvode je predstavilo 29 različitih preduzeća. “Drago mi je da značaj nastupa na sajmovima ne prepoznaju samo firme, nego i država. Nastup kompanija iz BiH na sajmu organizirala je Vanjskotrgovinska komora, uz finansijsku podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje ima sve više sluha za ovakve i slične projekte”, kaže Međedović.

Izlazak na evropsko tržište

Dragoslav Šiljak: Visokokvalitetni krevet za svjetsko tržište

Dragoslav Šiljak: "Visokokvalitetni krevet za svjetsko tržište"

Za mnoge firme ovo je prilika da se prvi put predstave na ovom tržištu, dok su neki i ranije učestvovali na sajmu i imali dobru saradnju sa Njemačkom. Prvi put na sajmu se predstavlja firma Masterwood iz Prijedora, a direktor ove firme Dragoslav Šiljak kaže da predstavlja novu liniju kreveta od hrasta. “Želja nam je da vidimo svjetske reakcije na naše proizvode i da pokušamo sklopiti nove ugovore za krevete malo višeg cjenovnog ranga. Drvna industrija i proizvodnja namještaja u BiH su u razvoju. Mislim da je za BiH dobro da podržava takve projekte i ljude koji su voljni raditi i izvoziti jer na kraju se ta sredstva slijevu u našu zemlju”, kaže Šiljak.

Veliku pažnju posjetilaca, a posebno njemačkih medija, privukao je štand firme Zanat iz Konjica koji prekriva bosanski ćilim. Organizator je Zanatu besplatno dodijelio prostor na kojem dvojica radnika rezbare drvo na način na koji se u Konjicu rezbari desetljećima.

Veliku pažnju posjetilaca, a posebno njemačkih medija, privukao je štand firme "Zanat" iz Konjica koji "prekriva" bosanski ćilim. Organizator je Zanatu besplatno dodijelio prostor na kojem dvojica radnika rezbare drvo na način na koji se u Konjicu rezbari desetljećima.

Izlaganje na ovom sajmu, kojim se tradicionalno određuju trendovi za ovu godinu, od velikog je značaja za drvnu industriju BiH. Za 11 mjeseci prošle godine iz BiH je izvezeno namještaja u vrijednosti od oko 210 miliona eura. Najveći izvoz bio je u Njemačku, a vrijednost izvezene robe u ovu zemlju iznosila je 70 miliona eura, što je 33,2 odsto ukupnog izvoza i devet odsto više nego u istom periodu 2014. godine.

70 posto proizvodnje gradačačke firme Solidwood se izvozi”, kaže marketing menadžer Amir Osmičić. “Firma postoji već 60 godina i nakon rata prolazimo kroz interni proces rekonstrukcije i taj zaokret je težak posebno ako imate sistem koji je opterećen nečim iz prošlosti ili tehnologiju koja je namijenjena nekoj drugoj proizvodnji. Ove godine smo prvi put na sajmu i uglavnom predstavljamo namještaj koji su dizajnirali mladi bh. Dizajneri”, kaže Osmičić.

Nagrade bosanskohercegovačkom dizajneru

Sto i stolica Ade Avdagića koji su ove godine osvojili prestižnu nagradu za dizajn

"Sto i stolica Ade Avdagića koji su ove godine osvojili prestižnu nagradu za dizajn"

Bosanskohercegovački dizajneri svake godine se okite vrijednim nagradama. Ove godine je Ado Avdagić jedini dizajner na sajmu kojem je renomirano Njemačko vijeće za dizajn dodijelilo tri nagrade “Iconic Awards - Interior Inovation”: dvije za dizajn stolice i stola iz nove linije Primum collection 2016 koju proizvodi tvornica namještaja MS&Wood i nagradu za ogledalo Muse sa integrisanom vaznom.

Dobra ideja, tehnologija i ruke vrijednih majstora moraju uroditi plodom”, kaže uspješnih bh. dizajner Avdagić i dodaje: “Nije dovoljno samo nacrtati i prezentirati ideju. Treba težiti ka edukaciji samog sebe i stalno istraživati tržište. Kupci na kraju vide samo gotov proizvod, ali iza toga se krije mukotrpan rad dizajnera. 11 mjeseci sam radio na dizajnu proizvoda koji su ove godine dobili nagrade”, kaže Avdagić koji ističe da je za dobar uspjeh neophodna sinergija između dizajnera i proizvođača.

Pozitivan izvozni trend i nagrade ipak ne znače da bosanskohercegovački namještajci nemaju poteškoća koje bi, ukoliko bi bile otklonjene, u znatnoj mjeri pospiješile ovu privrednu granu. “To je prije svega nedostatak regulative koja bi obezbijedila sigurnu sirovinu za izvozne firme. Mnogo je iscjepkanih šumarstava koja na razne načine imaju glavnu riječ nad gazdinstvima. Nama kočnica nije tržište, to je nešto što je unutar nas samih”, diplomatski odgovara Lejla Međedović. “Glavni problem ne dolazi sa tržišta. On je dio lošeg rasporeda sirovinske baze”, konkretan je Amir Osmičić.

Amir Osmičić: Imamo kapaciteta da proizvodimo više namještaja

Amir Osmičić: "Imamo kapaciteta da proizvodimo više namještaja"

Noviteti i atrakcije

Sajam namještaja u Kelnu važi za jedan od najznačajnijih i najvećih sajmova te vrste u svijetu, na kojem se već na početku svake godine promoviraju najsavremeniji dizajn, materijali i tehnologije. Na ovogodišnjem sajmu namještaja se predstavlja 1.200 izlagača iz 50 zemalja.Trećina predstavljenog namještaja su noviteti koji doživljavaju svjetsku premijeru. To je jedan od razloga što se organizator nada da će sajam ove godine obići 140.000 posjetitelja.

Jedna od atrakcija sajma je i inteligentna kuća koja zna potrebe ljudi koji u njoj žive. Sama pojačava i smanjuje rasvjetu, a u inteligentnoj kući se preko interneta i Smartphonea ne mogu samo regulisati grijanje i kućanski uređaji nego i sanitarni uređaji.

Solid Wood